Slim en veilig online winkelen

6 tips voor slim en veilig online winkelen

Online winkelen is leuk, makkelijk en vaak voordelig. We geven graag zes tips om het online shoppen nog leuker, veiliger en goedkoper te maken.

Tip 1: keurmerk

Let op de logo’s van Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk. Kijk bij twijfel op de website van het keurmerk of de webshop echt is aangesloten.

Tip 2: ervaringen van anderen

vraag bekenden en kijk op internetfora. Een zoekopdracht op google.nl kan een heel ander beeld geven van de winkel. Ervaringen van anderen vindt u bijvoorbeeld op Kieskeurig.nl en Tweakers.net/shopreview

Tip 3: verzendkosten

Kijk hoeveel verzendkosten u moet betalen om uw aankoop te laten bezorgen.Veel webwinkels rekenen een standaardtarief maar vaak is het tarief afhankelijk van het product of het totale aankoopbedrag. Daardoor kan het soms goedkoper zijn om net iets meer te kopen omdat dan ineens de verzendkosten vervallen.

Sommige winkels nemen alle kosten van de verzending voor hun rekening. Een overzicht van webwinkels die geen verzendkosten berekenen is te vinden op Verzendkostenvrij.nl

Tip 4: kosten van verzending bij retour

U heeft bij u internetaankoop recht om binnen 14 dagen de aankoop ongedaan te laten maken (er zijn een aantal uitzonderingen zoals het boeken van een vakantie of vliegticket, abonnementen of diensten die direct ingaan of tijdsgebonden zijn, producten die niet geopend mogen worden, het kopen van bederfelijke waren en producten die speciaal voor u gemaakt zijn). Info over uw rechten vindt u op ConsuWijzer.nl

Winkels zijn niet verplicht om de kosten van het retourneren voor hun rekening te nemen. Kijk voor uw aankoop dus of de winkel de kosten van een eventuele retour wel of niet betaalt. Lees meer over verzendkosten bij het terug sturen van een product.

Tip 5: kortingscodes

In fysieke winkels krijgt u wel eens korting met een kortingsbon die u heb uitgeknipt of een cadeaubon die u hebt gekregen. Op internet kunt u die korting soms ook krijgen.

Wanneer u een cadeaubon of een tegoedbon hebt gekregen kunt u de hierop vermelde code invoeren vlak voor uw betaling. Bij dit invoerveld staat vaak een tekst als kortingscode, kortingsvoucher, cadeauboncode, actiecode of tegoedcode. Na het invoeren van de code en het klikken op ‘indienen’ of ‘ok’ zal direct te zien zijn dat het te betalen bedrag is verlaagd.

Als u geen kortingscode hebt is het zeker de moeite om via Google even te zoeken op de naam van de webshop met daaraan toegevoegd de tekst ‘kortingscode’ of ‘actiecode’. U zult zien dat veel kortingscodes niet meer geldig zijn maar vaak krijgt u enkele euro’s of procenten korting of zijn bijvoorbeeld de verzendkosten voor u gratis.

Tip 6: betalen

Let bij het inloggen en betalen op een website altijd of er gebruik wordt gemaakt van een beveiligde verbinding. Een beveiligde verbinding is te herkennen aan de ‘s’ (van secure) in ‘https://’ voor het adres van de internetpagina.

Betalen met iDeal gaat via uw eigen bank en is makkelijk en veilig.

Ook het betalen met creditcard is redelijk veilig als u in een beveiligde omgeving werkt. Wel kan uw creditcardnummer misbruikt worden als deze in verkeerde handen valt dus let goed op waar u deze wel en niet achterlaat.

Het voordeel van betalen via PayPal is dat de ontvanger van uw geld geen andere aankopen kan doen met de ontvangen betaalgegevens. Ook zijn sommige aankopen op een bepaalde manier verzekerd. Kijk voor meer info op www.paypal.com/nl/

Voor alle betalingen geldt: Sla nooit wachtwoorden op van webwinkel en betaal-accounts op een computer waar ook ander op werken.